_
_


Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини
Журналисти от Китай възхитени от НесебърГостуващите по покана на СБЖ журналисти от Китай, придружавани от Снежана Тодорова-главен секретар на съюзната организация, посетиха Несебър. Те гостуваха на редакцията на вестник “Слънчев бряг прес” и в рамките на програмата си бяха приети от кмета на Община Несебър Николай Димитров. Извън протокола кметът влезе в ролята на гид на китайските журналисти в музей “Старинен Несебър” и по време на панорамната им разходка по улиците на полуостровната част на града.

Представителната група на Общокитайската журналистистическа асоциация, водена от Жу Циан-президент на журналистическата асоциация в Синдзян-Уйгурски автономен ръководител /нас.19 630 000/ включваше още: Донг И-вицепрезидент на журналистическата асоциация в провинция Хъбей /нас.68 090 000/, Гуо Фуженг-зам.-директор на отдел “Образование” във вестник “Гуаминг” /тираж 50 000 000 бр./, Лиу Ингбинг-вицепрезидент на списанието на Народната политическа консултативна конференция /тираж от 10 000 000 бр./ и Уанг Джуи-заместник-директор на международния отдел на Общокитайската журналистическа ассоциация. По време на разходката гостите посетиха и художествената галерия на Дружеството на несебърските художници, откъдето си закупиха керамични сувенири.

При посещението си в редакцията на вестника, където бяха посрещнати по стародавен обичай с хляб и сол, китайските журналисти, които са ходили къде ли не по света, обобщиха впечатленията си от Несебър по следния лаконичен начин: “Чист град, приветливи жители, привлекателно място”.Имаше и още нещо, което впечатли китайските гости-ароматът във въздуха на разцъфтелите липи, тъй като в Китай липата е рядък дървесен вид,познат като “Дървото на Буда”.

Водачът на групата Жу Циан сподели,че целта на посещението им е, да видят с очите си какви промени са извършени в България през последните 20-тина години и да запознаят колегите си, както и да напишат за видяното в изданията, за които работят. В хода на разговора се изясни, че България не е непознато място за Китай и определено има интерес към страната ни.
kitai


ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!