_
_Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини
Кметът на Несебър "осинови" 85-годишен самотен старец
Дядото е изгонен от дома си от близките си
20.04.2011г.

Един изоставен, самотен и болен възрастен човек от обезлюдено планинско селце, бе поет под грижите на кмета на Несебър Николай Димитров, информираха от пресцентъра на общината.

В навечерието на най-святия празник на Възкресението, семейство Димитрови подава ръка 85 гoдишния дядо Атанасчо Боев, който в момента живее в изолираното село Паницово в Източна Стара планина. В селцето има 100-тина души, а пътят до там е почти непроходим.

Приятелството между бай Атанас и семейство Димитрови датира от скоро. Всичко започва, когато Атанас и Руска Боеви решават да отпразнуват диамантената си сватба.

Всъщност това е първата “истинска” сватба за двамата съпрузи, които заради адската бедност навремето не са имали възможност да вдигнат сватба по традицията. Останали сираци от малки, Атанас и Руска се събират в общ брак, но мечтата за неосъществената им сватба ги преследва цял живот.

За разлика от преди 60 години, този път баба Руска е истинска булка. С изискан тоалет в бяло я облича Нури Димитрова. Съпругата на кмета на Несебър се трогва от драмата на дядо Атанас и баба Руска, от тяхната преданна взаимна любов и трагедията им да останат бездетни в живота си. Кметското семейство се заема с организацията на тържеството по случай диамантената сватба. Това се оказва първият и последен истински празник в живота на двамата. Само месеци след юбилея, Руска Боева напуска този свят и любимия си другар.

Смъртта й разбива душата на бай Атанас. Останал сам, без деца и роднини, 85-годишният мъж се разболява, получава инсулт, а от болницата е изписан в безпомощно състояние. Той не може да се движи, да приготвя храната си сам, дори не е в състояние да се грижи за тоалета си.

Далечните му роднини се възползват от старостта и болестта му и вместо да проявят човещина и грижа, отнемат единствената къща, в която е преминал целият му живот. Средства, сили и възможности за съдебни дела дядо Атанасчо няма.

Без дом, без съпруга и без здраве, за възрастния човек, няма никаква надежда. Сломен физически и психически, той щеше тихо и кратко да гасне и да чака смъртта в унизителни условия, както много възрастни хора в българското общество. Тежкото материално и физическо състояние не може да остави безучастни единствените му познати - семейство Димитрови. Те му предлагат да го приемат в дома си в Несебър и да се грижат за него както подобава. Но старецът споделя, че има вече само една радост – да вижда гората, до която е бил близо през целия си живот.

Тогава Николай Димитров и Петрана Кръстева, кметски наместник в отдалеченото с. Паницово, Несебърска община взимат решение да настанят дядо Атанас в селото.

Атанасчо Боев напуска отнетия си дом в Оризаре, приписан на роднините му уж срещу “гледане”. Петранка отделя една стая в своя дом и поема ежедневната грижа за него по молба на Димитров. Не заради задължение, а по съвест, жената обгръща Бай Атанас с любовта на добра дъщеря, която той никога не е имал.

Петранка Кръстева и семейство Димитрови са обзавели стаята на самотния човек с всички удобства. За него има топла храна, лекарства, внимание.
samoten-starecОще новини по темата:


18.12.2009г.
Кметът на Несебър подари тържество за диамантена сватба в Оризаре
Семейството на градоначалника „облече” младоженците за този специален ден
Несебърският кмет Николай Димитров и съпругата му Нурдживан вчера подариха истинско тържество на Руска и Атанас Боеви от с. Оризаре. Възрастното семейство отпразнува диамантена сватба. На юбилейната 60-годишнина семеен живот на Боеви кметското семейство бяха почетни гости на трапезата. Нурдживан Димитрова, която е собственик и управител на модна къща „Никол фешън” дари на възрастната жена изискан тоалет в бяло. Мотивът й за избор на цвета не беше случаен.ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!