_
_
Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини

Руска телевизия проявява интерес към 22-вековната война между Аполония и Месамбрия

Легенди от Несебър, Созопол и Поморие – бъдещи сюжети за киноленти
Участието на трите общини ключов момент във филмовия фест в Балчик

Участието на трите общини – Несебър, Созопол и Поморие, на IX-тия Международен фестивал за късометражно кино  В двореца в Балчик


Участието на трите общини – Несебър, Созопол и Поморие, на IX-тия Международен фестивал за късометражно кино „В двореца” в Балчик, бе ключов момент във вчерашната програма. Пред публика от цял свят бяха представени презентации, благодарение на които всеки един от участниците се докосна до историята и сегашните възможности на градовете. Филмовите творци споделят, че, наред с другите проблеми в киното, липсата на подходящи сюжети е сериозно предизвикателство за тях.

По време на международния форум в работните срещи се обсъдиха начините за намиране на подходящи истории, които да станат сюжети за филми. Трите Черноморски общини представиха движимото си и недвижимо наследство - легенди, митове, предания, градски истории, като възможни идеи за бъдещи киноленти. Кметовете имаха възможност да разкажат непопулярни истории, забравени приказки, като градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи запозна публиката с кладенеца на любовта, Петър Златанов, кмет на Поморие, избра да представи легендата за лековитото аязмо в манастира „Св. Георги”. Кметът на Несебър Николай Димитров разказа за чудотворната икона на Божията майка - „Св. Богородица – Владетелка на живота”, която чрез едно пътуване до Гърция и обратно обедини два народа с общи корени. По-късно в импровизирано студио на БНР в прохладната градина на „Двореца” - до моста на въздишките, градоначалниците се включиха в предаване, посветено на културата. Медийният интерес към събитието беше продиктуван от нестандартната форма на представянето на трите общини - за първи път в историята на фестивала, което ангажира кметовете с поредица от интервюта, дадени за БНТ, БНР, бТВ, „Дарик” радио, радио „Варна”, канал „Добруджа”. Руска телевизия също прояви интерес към трите общини и по-специално към история, която връща времето 22 века назад. Става дума за войната между Аполония и Месабрия за солниците на Анхиало, която северните кинаджии искат да филмират. Това би била още една възможност както за създаване на добър имидж и на трите общини, така и за развитие на филмов бизнес в тези райони на Бургаска област.

В следобедните часове на деня кметовете на Несебър, Созопол и Поморие се срещнаха с градоначалника на Балчик - Николай Ангелов. В разговора взе участие и директорът на филмовия фестивал Цанко Василев, като бяха обсъдени възможности за доразвиване дейността на форума, като пътуващо кино, което да гостува в морските общини с участие на първенците от тазгодишната надпревара.

Вечерта, в розариума на Двореца, участниците бяха поканени на коктейл, даден от Несебър, Созопол и Поморие. С отбрани храни от Южното Черноморие, на чаша поморийско вино, организаторите, домакините и гостите отново обсъдиха възможността догодина сценарии за филмите да са хилядолетните истории и легенди от морските общини. И за да бъде насладата за сетивата завършена, един от талантите на Несебър – Симона Велкова, показа красотата на своя глас чрез вдъхновените си изпълнения на хитови поп и рок песни. Така присъстващите се докоснаха, освен до гастрономическите изкушения, гъделичкащи вкуса им, и до омайното звучене на гласовете на юг от Балчик.fest-balchik


ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!