_
_Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини
ВЕЛИКДЕНСКИ ИНИЦИАТИВИ В НЕСЕБЪР


Велики четвъртък – денят, в който според християнските вярвания се боядисват яйцата за предстоящия празник Великден. Малки и големи днес спазиха традицията в Несебър. Освен за себе си, някои от малчуганите бяха помислили и за хората, които нямат възможност сами да спазят обичая.

В двора на БЧК Несебър, децата от 4 „б” клас от училището в старата част на града, с ръководител Мария Манолова, които са официални доброволци в благотворителната институция, с радост и въодушевление се събраха да боядисват яйца. След това те дариха красивите си произведения на лежащо болни и бедни хора, на които Българския червен кръст в града помага ежедневно. Инициативата беше организирана от БЧК Несебър, със съдействието на дома за деца с умствена изостаналост „Св. Стилиян Пафлагонийски” в Кошарица. Възпитаниците на социалното заведение също се включиха с ентусиазъм в боядисването на великденски яйца, след което, докато хапваха току-що приготвени козунаци, всички задружно изслушаха притчата, защо всъщност се боядисват яйцата и от къде идва този обичай.

И тъй като този ден е свързан с обичаите, БЧК Несебър реши да разкаже на доброволците си за един друг обичай. По покана но благотворителното дружество, Николина Велкова представи пред децата част от изложбата си по национална бродерия и шивица. В експозицията имаше произведения от всички краища на България, като всяка една творба е уникална и е направена според различните обичаи и вярвания в страната. От представената изложба, малките доброволци научиха разнообразни традиции, според които се шие и бродира в България.

Докато доброволците от БЧК и възпитаниците на социалния дом в Кошарица боядисваха своите яйца, по същото време, но на друго място в Несебър, се извършваше същия обичай. Деца и техните родители боядисваха яйца в двора на църквата „Св. Успение Богородично”. Празничната проява започна в 11 часа, като малко преди това в храма се отслужи тържествена света литургия. В двора на църквата букет от празнични пролетни песни поднесе волкална група „Морски звездички” към ОДК с ръководител Таня Нинова и зареди с добро настроение и родители, и малчугани.

По случай Великден, община Несебър ще подари на своите жители и гости празничен концерт, който ще се проведе от 11. 00 ч. на площада пред пощата в новата част на Несебър.
veliki-chetvyrtyk


ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!