_
_

Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини

Другите за насОбщина Несебър, заедно с Поморие и Созопол, взе участие на IX-тия Международен фестивал за късометражно кино „В двореца” в Балчик. Общото участие на трите морски дестинации бе ключов момент във вчерашната програма на форума. Малко по-рано днес бе публикуван материал за представянето на града на ЮНЕСКО и неговите партньори на престижния форум. Предоставяме на ваше внимание  и още една гледна точка – интервю на агенция „Фокус” с Цанко Василев, директор на фестивала. Поместваме целия текст без редакторска намеса:

„Цанко Василев: Созопол, Несебър и Поморие са най-смелите общини, които се презентират с цел правене на филмов бизнес

22 юни 2011 | 16:06 | Агенция "Фокус"

Начало / Мнение

По повод презентацията на общините Созопол, Несебър и Поморие на Международния фестивал на късометражното кино в Балчик, Агенция „Фокус” разговаря с директора на фестивала Цанко Василев. 

Фокус: Г-н Василев, какво представлява презентацията на общините Созопол, Несебър и Поморие, която се представя на фестивала на късометражното кино в Балчик?
Цанко Василев: Презентацията е част от тяхното изложение в рамките на фестивала за късометражното кино в Двореца в Балчик, а изложението е част от нашия професионален маркет. Ние имаме пазар, на който индустрията се презентира пред индустрията. Това е резултат на една наша инициирана идея – да извадим общините от традиционните им неполезни борси за културен туризъм и туристически изложения, a да се презентират с цел правенето на бизнес и по специално на филмов бизнес, каквато е специалността на фестивала за късометражното кино. Той винаги се е стремял да бъде полезен, както за филммейкърите си, така и за цялото общество. Идеята е тези общини да презентират своите си локации, инфраструктурата си за снимки, за настаняване, за лечение, ако се наложи, за транспорт – малките локации. Най-интересното и важно е, че те ще подадат ръка на киното, давайки му нови идеи за сценарии, презентирайки своите регионални легенди и истории, за да може нашите млади професионалисти да ги харесат, да ги доразвият и да ги филмират в рамките на общината, която са си харесали, защото идеята и легендата е най-силна там, където е родена. Извадена от този си контекст тя няма това внушение. Сигурен съм, че това тепърва ще се развие, защото тази година три общини дойдоха на гости на четвърта. Община Балчик е домакин на срещата на кметове и на общини от Созопол, Несебър и Поморие. 
Фокус: Това първите общини ли са, които се впускат да помагат на киноиндустрията? 
Цанко Василев: Това са най-смелите общини, които рискуват да дойдат на изложение в рамките на нашия професионален пазар, където се продават идеи, филми, продават се артисти на артисти; продуценти откупуват, както идеи, така и екипи, с които да ги реализират. 
Фокус: Какъв потенциал притежават трите общини за реализиране на филми? Какви са техните предимства? 
Цанко Василев: Созопол, Несебър и Поморие са общини, където туризмът е изключително силно развит и то не само, заради плажната им ивица. Този туризъм го има, защото те са уникални и предоставят невероятни възможности за снимки, както екстериорни, така и интериорни. Знаете с какво се гордее Несебър и Созопол, а Поморие е общината, която сама инвестира в киноиндустрията, строейки си в момента кино. Нашата кауза е да построим кино в Балчик. Община Поморие ни изпреварва, започвайки строеж на собственото си кино. Надявам се това да е началото на инициативи, където общините ще строят кина, в които ще бъдат прожектирани европейски филми и ще се върне публиката в киното, като тези европейски филми ще намерят своята публика, която ще бъде тренирана, образована, с по-високи претенции по отношение на аудиовизуалните качества на филмите.
Фокус: Да разбирам, че филми могат да бъдат снимани около крепостната стена в Созопол или мелницата в Несебър, например?
Цанко Василев: Това са неща, които вече сме виждали във филми, но самите общини представят всичките си културно-исторически наследства на това изложение, коментират ги, предоставят възможности за работа на тези изложения, както и най-важното – с какво общините биха помогнали на тези филмови екипи, защото това е страхотна презентация на самата община и страхотна възможност за местния бизнес – да получава директни плащания от филмовата индустрия. Това е една от най-богатите индустрии. Говорим не само за българската, защото в момента финландска телевизия снима филм за нашия фестивал и за това изложение. Има две руски телевизии, които проявяват интерес да откупят към две от историите. Едната е за 22-вековната война за солниците на Поморие между Несебър и Созопол. Те в момента преговарят – как тази история може да бъде филмирана и разпространявана на руския пазар. Това означава, че когато това се случи, те ще получат една допълнителна презентация на своите региони.
Фокус: В кои страни можем да се рекламираме чрез тази презентация? Какви филми могат да се снимат в Созопол, Несебър и Поморие?
Цанко Василев: Страните, които подадоха заявка за участие във нашия фестивал, са 137. Много от авторите, които участват на нашия фестивал и са селектирани, не знаят къде е България, не знаят къде е Балчик, но знаят, че в Балчик има фестивал за късометражно кино, на който те искат да участват. Самият фестивал е страхотна презентация на България и Балчик, да не говорим за филмите, които ще се заснемат в общините, които участват на изложението, защото, бидейки те хубави, ще участват не само на изложения, но ще бъдат излъчвани и по телевизиите, които ги произвеждат. В момента най-интересните преговори са с една руска телевизия, която иска да откупи правата за филмирането на тази история. Това ще бъде пълнометражен филм, по предварителни виждания на продуцентите, които искат да снимат в тези три общини. Това е историята за войната между Несебър и Созопол от времето, когато те са били самостоятелни градове-държави и са воювали за солниците на Поморие. В тези общини съвсем скоро ще се повиши интересът към това да се работи, да се прави филмов бизнес.
Аделина ГЕОРГИЕВА”
otzivi


ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!