_
_Вие сте тук: Начална страница >> Новини

15 август – Ден който ще бъде запомнен

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА >>

Повече от грандиозно! Това са единствените думи, с които можем да опишем тържествената програма по случай 15 август, Успение Богородично – ден на град Несебър. По неофициални данни над 20 000 човека преминаха вчера през провлака, свързващ новия със стария град. Хора, не само от различни краища на България, но и на света прииждаха, за да станат част от тържествата завършили с едно умопомрачително шоу.


Но нека погледнем денят от зародиш. Рано сутринта в Храм „СВ. Успение Богородично” се състоя тържествена света литургия. Там всеки вярващ имаше възможността да запали свещ в този светъл ден и да се помоли за успението на Божията майка. Според преданието, това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта и Архангел Гавраил и съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното и желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома и в Йерусалим. Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."


Малко по-късно кметът на Несебър г-н Николай Димитров, заедно с председателя на общински съвет – Благой Филипов, извършиха ритуала по издигането на националния флаг на Република България. В 10:00 ч. бе даден стартът на традиционния плувен маратон – „Несебър 2012”. Плувците започнаха надпреварата на 1,5 км югоизточно от „Морска гара” навътре в морето. Новост тази година бе маратонът за деца от 9 до 13 годишна възраст. Те мериха сили на дистанция от 600 метра. В състезанието взеха участие общо 58 плувци при засилени мерки за сигурност. Лодки заредени с вода и храна придружаваха плувците до самия финал пред „Морска гара”. Първо място в категория „мъже” взе Венцислав Айдарски от Сандански с време 11,27м., който бе награден от кмета на общината Николай Димитров. Само преди дни Венцислав се завърна от олимпиадата в Лондон, където се състезава в дисциплината 1500 метра свободен стил. Второ място взе Теодосий Чернев от Бургас, а трето – Александър Николов. 51 годишният Златко Белчев взе приза за най-възрастен плувец, а Георги Радев за най-млад. При жените първо място спечели Никол Кошеджийска с време 13,24м. Нейната награда връчи председателят на общински съвет – Благой Филипов. Второто място остана за Аня Доганина, а третото за Таня Крайнова от Бургас. Децата бяха най-голямата атракция на маратона. Петър Божилов от София спечели приза с време 6,47м. Второто място остана за Ивет Шункова, а на трето завърши Антоний Моралийски. Общинска администрация не остана на заден план и тази година. За четвърти пореден път кметът на с.Равда -  Андон Бакалов, който вече се превърна и в доайен на плувния маратон, финишира рамо до рамо с всички останали участници. Той е единственият, който не е пропускал ежегодния маратон от неговото създаване. Така приключи първата част на празничната програма.
В 18:30ч. Южен парк събра всички малчугани на Несебър, за да гледат „Куклено вариететно шоу”.  От там стартира и парадът на мажоретните състави, които малко по-късно изнесоха своя спектакъл пред препълнената сцена на площад „Месамбрия”. Междувременно, гостите на града световно и културно наследство имаха възможността да посетят напълно безплатно музей „Старинен Несебър” и да се насладят на вековната история. Около 55 деца доброволци, пръснати из различни части на стария град, разказваха на жители и гости, историята как хан Крум завладява крепостта и я присъединява към пределите на Първата българска държава.


В 21:00ч. на три различни сцени започнаха концерти, на които можеше да се чуе и види разнообразието от балет, оперно пеене, реге, хип-хоп и брейк, поп, бели денс и други. Те завършиха с поздравителната реч на кмета на община Несебър. „Градовете минават през времето, с това, което техните жители са сътворили или унищожили. Аз се надявам, че ние ще успеем да запазим нашия уникален град и ще успеем да го предадем още по-хубав на идните поколения” каза Николай Димитров.
Но макар голямото разнообразие от танцови представления и певчески изпълнения да задоволи всички претенции на стълпотворението от хора, те чакаха с нетърпение да настъпи 22:45ч. – часът в който започна грандиозният лазерен и 3D mapping спектакъл. На крепостните стени в стария град визуално бе преразказана историята за завладяването му през 812г. по един запомнящ се за всички начин. 120 интелигентни светлинни устройства, 4 лазера от най-ново поколение и 4 километра кабели бяха нужни, за да се чуват слова като това на турист, който каза: „Никога не съм виждал подобно нещо, дори и при нас нямаме такива спектакли!”. За момент светлините загаснаха, хората замлъкнаха и затаиха дъх и след няколко безмълвни минути на чакане небето бе озарено от множеството фойерверки и пиротехнически средства. В продължение на 10 минути всички ние се наслаждавахме на спектакъла, който бе продължението на 3D mapping програмата.


За финал, неочаквано за всички, на стената се появи прожекция на притворена кутийка с пръстен в нея, последвана от текст: „Златце, ще се омъжиш ли за мен – Чочко”. Това е историята на една млада двойка, която отбелязва 3-тата си годишнина от както се запознават не къде да е, а точно тук, в Несебър. И това става причината „Чочко” да направи една от най-големите крачки, които е предприемал в съзнателния си живот и да предложи брак на своята любима. Една история от приказките пренесла се пред портите на Старинен град – Несебър в навечерието на своя 12 вековен юбилей. Така „Златцето” каза голямо ДА на „Чочко” и заживели щастливо за дълги години.


Празниците отминават, годините текът, но моменти като този остават вечни. За любовта няма граници, а както видяхме няма и стени, които да не могат да бъдат превзети. А кой знае? Може би след 50 години когато Несебър отбелязва своята 1250 годишнина същата тази влюбена двойка ще са отново тук и ще си спомнят за тази вечер, вечер която никой от нас присъстващите няма да забрави.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!