_
_
Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини

НОВ ГРАДСКИ ПАРК В НЕСЕБЪР


05.04.2011 г.

Кметът на община Несебър Николай Димитров, входира докладна записка, за изграждане на нов парк на територията на Несебър, в близост до административния център на града. Докладната ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет и ако бъде одобрена, кметът ще може да предприеме необходимите действия за изработване на концепция и придобиване на имоти, държавен горски фонд, за изграждането и реализирането на новия парк.

Идеята на градоначалника, в Несебър да бъде създаден още един парк, е въз основа на това, че през последните няколко години строителството на територията на Общината и най-вече в Несебър придоби много големи мащаби, в резултат от което е наложително развитие и реализиране на нова устройствена концепция по отношение инфраструктурата в града. Според Николай Димитров необходимостта от доразвиване и оптимизиране, както на техническата, така и на социалната, в това число и зелената система е осезателна, а това от своя страна е от огромно значение за подобряване на микроклимата и хигиенните условия, както и за организирането на отдиха на населението.

В очертанията на град Несебър се намират значителни на площ територии – държавен горски фонд, които биха могли да се използват за реализирането на зелени площи. Някои от тези терени се намират в непосредствена близост до административния център на града и в момента са заети единствено от отдавна неизползвани и изоставени бунгала, в които без разрешение в момента са се самонастанили скитници. С изграждането на този градски парк, Община Несебър не само ще реши проблемът с „катунарите”, но и ще създаде още едно красиво място за разходки и почивка.

Ако общински съвет Несебър приеме предложената от кмета Николай Димитров докладна записка, веднага ще бъда започнато изготвянето на концепция за инвестиционното намерение на Общината и ще бъдат проведени съответните преговори с министъра на земеделието и храните в качеството му на компетентен орган за извършване на замяната.

Освен идеята в гр. Несебър да има още един градски парк, Общината вече е подготвила идеен проект и за еко парк над местността „Инцараки”. От там ще се вижда целият залив към гр. Несебър и Св. Влас. Предвидено е в парка да бъдат изградени зона за отдих и почивка, за разходки и културни прояви, които да привлекат интереса както на местните хора, така и на туристите. До парка ще може да се стига с автобуси, коли, рикши, велосипеди и дори пеша по обособени еко пътеки. Ще има и 2 паркинга. На най-високата точка ще бъде построена статуя на Св. Богородица, пазителка на града, както и параклис. За изграждането на Еко парка, община Несебър ще кандидатства по Европейските програми.

nov-park


ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!