Новини от община Несебър

Предколедно фолклорно веселие в Несебър


По инициатива на любителите на автентичните български хора от танцово студио „Месамбрия” към Обединената общинска школа по изкуствата (ООШИ) вече за трети пореден път в Несебър се организира „Коледно веселие”. Най-интересното е, че тази година освен любителски танцови формации от Несебър, събитието уважиха и съставите на гр. Св. Влас, с. Равда, с. Тънково, с. Кошарица, гр. Поморие и ансамбъл „Варна” – гр. Варна. С красива българска музика, песни и танци се представиха всички състави. И по-интересното е, че всеки един от тях показа стила, автентичното, типичното за своя регион. Това още повече предизвика интерес и любопитство на стари и млади към необятния и красив български фолклор и особено на хореографите-специалисти.

Всъщност голяма и интересна е дейността на едно от уникалните явления в Община Несебър – Обединената общинска школа по изкуствата с директор народния певец Данислав Кехайов. И тази година в нея се обучават над 200 деца на народни танци, народни песни, народни инструменти, солфеж, пиано и др. В създаденото за любителите на автентичните български хора танцово студио „Месамбрия” се обучават около 40 души на „възраст 20 +”, както се изразява хореографът им Тони Йотов. Към ООШИ са и артистите от Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг”.

Една от приятни празнични прояви, с която ще ни зарадва школата е точно на Бъдни вечер. Тогава на площада в Несебър деца от ООШИ ще изнесат концерт под надслов „Коледно тайнство”, след което момчетата ще тръгнат да коледуват и ще се постараят да посетят повече домове в Несебър, в които да поднесат своите благословии и песни за здраве, късмет и берекет.
.
Публикувано 19 Dec 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016